Økonomisk vold

Økonomisk vold er en form for vold, som ofte er overset. Mange psykisk voldelige partnere er meget optaget af penge og økonomisk prestige. De forventer enten at blive forsørget, uden at du må italesætte dette eller at de forsørger dig, mod at have retten til den totale kontrol.

Økonomisk vold koster dig dyrt – du kan være forgældet resten af livet!

Det er ikke ualmindeligt at kvinder der har levet i økonomisk vold, kommer ud på den anden side, med en livslang gæld. Hans behov er de eneste der tæller i hans univers. Også uafhængigt af de konsekvenser de måtte have for andre. Hvis han ønsker sig noget, er det din pligt at indfri hans behov, også selvom det kan have meget store konsekvenser for dig. I psykisk voldelige relationer vil du være oppe imod hans forventninger til dig og din loyalitet. Enten ved at pålægge dig en økonomisk byrde eller ved at forvente total overgivelse, hvis han er den økonomisk stærke. Eksempler på økonomisk vold kan være:

At han forventer at du forsøger ham. Hvis du italesætter det, vil han oversætte det som en fornedrelse af ham.

At han forventer en økonomisk støtte fra dig, som han aldrig selv ville tilbyde. Retten til at bruge dit MitId, stifte gæld i dit navn, bruge din bil så du kan tage bussen, bruge penge fra din pung, sælge dine ting for at købe noget til sig selv etc .

At du vil arbejde ekstra for at hjælpe ham med at indfri drømmen om et hus, en båd, en motorcykel eller lign. Og forvente at du aldrig italesætter det overfor ham.

At du betaler af på hans gæld, selvom den ikke har haft noget med dig at gøre.

At han forventer den totale kontrol over dig og feks. ubegrænset seksuel adgang til din krop, fordi han er dig økonomisk overlegen. 

økonomisk vold er en overset voldsform

Søg hjælp hos os – vi taler af erfaring!

Du forsørger din kæreste eller betaler det meste for ham. Du lader ham stifte gæld i dit navn, eller opdager at han har gjort det. Hvis han låner penge, som ikke betales tilbage eller stjæler dem.

Du forsørger manden i dit liv, enten ved at betale for de faste udgifter, være den økonomisk ansvarlige eller ved at forsøde hans tilværelse med din økonomi. Du betaler når i er ude, kører ham frem og tilbage, betaler for jeres ferie, kompenserer for hans høje forbrug eller dårlige økonomi.

Du køber gaver til ham for at vise ham din kærlighed. I starten er det en værdsat gestus, men med tiden bliver det hans ret, hvor det han får, ikke er godt nok. Han stiller større krav, kritiserer hvad han får eller afviser det. Balancen imellem jer er ulige og du føler dig udnyttet. Ofte fordi du blver udnyttet.

I grelle tilfælde er økonomisk vold, hvor din partner stjæler penge fra dig eller fra jeres fælles midler. Du kan opleve, at han stifter gæld i dit navn, hæver på dit kreditkort eller på anden måde bedrager dig økonomisk. Han låner penge, som han ikke betaler tilbage. Han siger at han har betalt en regning, som du efterfølgende opdager at han har undladt.

Økonomisk vold findes i alle de former for ubalancer, hvor et andet menneske udnytter dig bevidst og bedrager dig til at overskride dine grænser, i kærlighedens navn. Han vil være ansvarsforskydende og sige at du er nærig eller nøjeregnende, hvis du påtaler det og du vil opleve at økonomi ikke er et emne som I kan tale frit om. Du må ikke påtale ubalancen og du må ikke kræve et økonomisk ligeværd imellem jer.